German English
Search
Business news of the metropolitan region
gmp_Suzhou: © gmp

Hamburg Star Architects Win Competition for new Suzhou Library Building in China

The architects von Gerkan, Marg and Partners (gmp) have won the design competition for the new construction of the Suzhou Library in China

The start of construction has been scheduled for 2016 and the opening of the of the unique storage facility for literature for the end of 2017.

Fully Automated High-Bay Storage

Suzhou No. 2 Library will be built in Xiangcheng Town, an area featuring impressive artificial lakes and watercourses and a diverse range of urban functions, currently being developed to the north of the historic Suzhou city centre with its many canals. The new library building on a site next to one of these extended watercourses is intended to provide the traditional library functions as well as other public functions, such as a cinema and exhibition rooms, and an above-ground storage facility for seven million books. With an area of 6,500 sqm and a clear story height of 15 m, this fully automated high-bay storage facility – the first of its kind in China – occupies a large volume in the overall building complex, which has a total area of 32,000 sqm.

The design is determined on the one hand by external conditions – the narrow site and the need for open spaces – and on the other hand by the idea of creating, on a symbolic level, an architectural analogy to a slanted pile of books. The design reflects the external conditions with a cantilevering form of building while producing very compact volumes with the superimposed functions. This creates a building ensemble that not only extends the public space to an inner plaza, but also ensures the clear separation and organization of the different functions and entrances.

Architectural Analogy to a Slanted Pile of Books

By contrast to the first floor level, the area of which has been minimized and arranged to run parallel to the street, the upper stories are more expansive and twist towards the view to the landscape. This defines the skewed level of the library façade, which features strong horizontal divisions and bright aluminum shading louvres – resembling the appearance of a slanted pile of paper documents or books. The closed façade of the book storage facility has been designed with horizontal texturing and is separated from the superimposed functions by a recessed glass façade with surrounding terrace.
him

source and further details:
www.gmp-architekten.de

More articles